7 Days Collection

Anrika Leksandsstolen tar nästa steg in i framtiden

Tillsammans med möbelformgivaren Nanni Holén, designstudion Edholm Ullenius och Klippan Yllefabrik, har Leksandsstolen tagit fram kollektionen 7 Days Collection. En kollektion med möbler till för att användas alla veckans dagar, år efter år.

Den klassiska Leksandsstolens sju ryggpinnar är mycket möjligt det mest karaktäristiska för sittmöbeln. Ingen vet med säkerhet varför stolsryggen har exakt sju pinnar men teorierna är många; att talet sju var ett heligt och lyckobringande tal, att Leksand stavas med sju bokstäver eller att det helt enkelt blev vackrast så.

”Leksandsstolen som vi känner den idag har sitt ursprung i början av 1900-talet, men grundformen för stolen sträcker sig tillbaka till sent 1700-tal. Med sin goda sittkomfort blev den en av de vanligaste stolmodellerna, och en variant med sju spjälor i ryggen kom att bli känd som Leksandsstolen, säger Eva Agge Erkers, VD på Leksandsstolen, och fortsätter;

– I början på förra sekelskiftet var minst ett 15-tal aktiva stolsnickare verksamma i området kring Siljansnäs och de hade ett grundmurat rykte att hålla en hög kvalitet på sina arbeten. Med den traditionen i ryggen tar vi nu nästa kliv framåt i utvecklingen, tillsammans med kreatörerna Nanni Holén och Edholm Ullenius.”

Kollektionen har vuxit fram ur de traditionella träprofiler som kännetecknar stolen och veckans sju dagar har blivit till kollektionens grund. Namnet bakom varje möbel bygger på veckodagarnas innebörd;

Söndagen är sedan gammalt vilodagen, ur den tanken växte en dagbädd fram.

Lördag, lögardagen, att tvätta sig, har blivit en stege att hänga sin handduk eller sina kläder på. Ytterligare produkter är väggspegeln Måndag, lampan Tisdag, brickbordet Onsdag, blombordet Torsdag och skärmväggen Fredag.

Syftet med 7 Days Collection är att skapa en kollektion i klassisk skandinavisk design med hög kvalitet. Färg, form och funktion går hand i hand och kompletterar Leksandsstolens grundsortiment av produkter.

”Leksandsstolen är en doldis i möbelsammanhang, säger formgivaren Nanni Holén. En riktig arbetshäst som sedan generationer borgar för hög kvalitet och lokalt ursprung . Nu tar vi tillsammans företaget vidare med en kontemporär design som kompletterar det tidigare sortimentet.”

Möblerna är tillverkade i Leksandsstolens snickeri i Siljansnäs i Dalarna. Varje produkt framställs för hand av skickliga hantverkare. Produkterna i metall är även de tillverkade i Dalarna och textilierna är framtagna tillsammans med Klippan Yllefabrik i Skåne.

Materialen som samspelar är björk, mässing och pulverlackerad plåt. Textilierna som används består av 100% bomull och 100% linne. Mönsterbilderna är inspirerade av broderier som återfinns sedan hundratals år i Leksandsdräkten. Färgvalen är inspirerade från naturen och går i en färgskala som andas Dalarna.

”Att vara en del av den här resan är både spännande och roligt. Dessutom ligger det oss extra varmt om hjärtat då vi formgivare har rötter i orten och Dalarna, säger Sissi Edholm.”